Guide till billiga billån

Går du i bilköpstankar? Få personer har möjlighet att köpa bilen kontant. Därför finns många förmånliga billån att ansöka om. För att söka om ett billån behöver man inte ens ha en stor kontantinsats. Behöver du köpa bil och är över 18 år, har fast inkomst och inte har betalningsanmärkningar finns det inget som hindrar från att jämföra lån och ansöka om ett billigt billån. Det lönar sig verkligen att undersöka olika långivare om du vill hitta det billigaste billånet. Undersök inte bara räntan utan även villkoren, exempelvis vilka krav som ställs på dig som låntagare, tid för amortering och så vidare.

Det kan ofta vara tidskrävande och svårt att gå igenom flera olika långivare och leta efter det mest förmånliga lånet. Därför kan det vara en bra idé att gå genom en förmedlare som kan jämföra olika lån åt dig och låta bankerna tävla om att få just dig som låntagare.

Vad skiljer ett billån från ett privatlån?

Många som marknadsför billiga billån erbjuder egentligen detsamma som vid ett privatlån. Skillnaden ligger bland annat i att man för ett privatlån måste ha en kontantinsats, vilken ofta ligger på minst 20% av priset på bilen. Bilen är där säkerheten för själva lånet och lånet medför också lite andra amorteringskrav. Ett vanligt krav är att bilen inte får vara äldre än ett visst antal år innan lånet ska vara återbetalat. När du tar ett privatlån behöver du inte ha en sådan kontantinsats som billån kräver. Du kan dessutom genomföra ett bilköp med en privatperson eller en bilhandlare som inte är auktoriserad.

Har du valt en bank att söka om lån från kommer de att göra en kreditprövning för att undersöka om du kvalificerar dig för ett lån. Dessutom räknar de ut vilken ränta du kan erbjudas. Att ta ett billån är något som bör göras genomtänkt och med omsorg, då det kan förenkla amorteringen och i bästa fall påverka din privatekonomi så lite som möjligt.